There is something unique in every story.
And it needs to be shared.

Kuva: Heidi Lehtosaari

Karmivan kiva tutustua!

Olen Saana – vastuulliseen matkailuun sekä luonto- ja ympäristöaiheisiin erikoistunut toimittaja, tietokirjailija sekä viestintä- ja matkailuyrittäjä Eurajoelta, Satakunnasta.

Päiväni vietän kirjoittamisen ja eräopasopintojen parissa. Illan tullen minusta kuoriutuu kenties Suomen pelottavin paikallisopas, kun palkittu Vanhan Rauman kummituskierros kuljettaa uhkarohkeita kansalaisia pitkin Rauman riivatuimpia katuja.

Tältä sivulta löydät tietoa minusta, arvomaailmastani ja urapolustani. Työni hedelmiin voit tutustua portfoliossa. Elämykset-sivulta saat tietoa Vanhan Rauman kummituskierroksista sekä siitä, mitä jännittävää vuosi 2023 tuo mukanaan.

Saana Jaakkola - toimittaja, tietokirjailija sekä viestintä- ja matkailuyrittäjä Eurajoelta, Satakunnasta

Mistä aloittaisin uratarinani?

Lähtisinkö liikkeelle siitä, kuinka kyllästyin konttorirotan rooliin ja muutin unelmieni perässä Espanjaan, jokapaikanhöylän hommista paikallistelevision leivissä vai tiedottajan pestistä Trivagon pääkonttorilla Saksassa? Vai sittenkin siitä sanomalehtityöstä, joka toi muutaman villin juttukeikan jälkeen extreme-toimittajan lisänimen?

Jokainen näistä askelista johdatti minua kohti yrittäjyyttä. Niistä syntyi Sandria Sisällöntuotanto – yhden mutta tehokkaan naisen viestintä- ja elämystehdas, joka tuottaa merkityksellistä sisältöä arjen keskelle tekstinä, kuvina ja paikalliselämyksinä.

Saana Jaakkola
Ikimuistoisimmat työkeikat taittuvat meloen. Ennen olin vain melova toimittaja, nykyisin myös melontaohjaaja. Kuva: Heidi Lehtosaari

Budjettitietoisesta tiedostavaksi matkailijaksi – ja matkailutoimittajaksi

Minulle merkityksellisimmät asiat ovat seuranneet ja määritelleet minua läpi elämäni, lapsuudesta lähtien. Satakuntalaisuus, rakkaus hyviä tarinoita ja kirjoittamista kohtaan, syvä luontosuhde ja seikkailun jano.

Ei ole sattumaa, että minusta tuli matkailutoimittaja. Se oli minulle luontainen polku ja yhdisti kaiken sen, mitä elämässä eniten rakastin.

Veri veti ulkomaille – tai niin ainakin nuorempana luulin. Asuin aikani Espanjassa ja Saksassa ja matkustelin aina, kun se oli mahdollista. Usein vieläpä niin halvalla kuin mahdollista.

Ehkäpä sanonta ”matkailu avartaa” pitää sittenkin paikkansa, vaikken uskokaan sen avartavan jokaista matkailijaa. Minua se avarsi niin, että aloin ymmärtää matkailun vaikutuksia isossa kuvassa: matkailun synnyttämien haittojen ja hyötyjen välisiä suhteita, liikkumisen ympäristövaikutuksia, kiiltokuvamaisen pinnan alla piileviä vääryyksiä ihmisiä ja ympäristöä kohtaan sekä ilmastonmuutoksen uhkia ainutlaatuisille ja säilyttämisen arvoisille kohteille ja niiden asukkaille.

Jotain olisi tehtävä. Ymmärsin, että jos jokainen matkustaisi kuten minä, olisimme tuhoon tuomittuja.

Tämä avartuminen sai minut keskittymään tiedostavaan matkailuun ja vastuullisuuteen myös muilla elämän osa-alueilla. Koska vielä muutamia vuosia sitten aihe ei kiinnostanut olemassa olevia matkailumedioita, oli sellainen luotava itse. Syksyllä 2020 avautui vastuulliseen matkailuun erikoistunut verkkomedia Valpas – matkailumedia, joka auttaa valitsemaan paremmin.

Omien arvojen mukaista elämää työssä ja vapaalla

Merkittävin muutos elämässäni tapahtui kesällä 2019, kun muutin Raumalta Eurajoen maaseudulle meren ääreen. Hyvin nopeasti ymmärsin, että nuorempana kuviteltu tarve matkustaa olikin todellisuudessa vain tarve päästä pois kotoa.

Huomasin, että kun löytää oman paratiisinsa, ei sieltä tahdo lähteä ollenkaan.

Tässä paratiisissani pääsin vihdoin toteuttamaan itselleni merkityksellisimpiä asioita helpommin kuin koskaan ennen. Melomaan ja hiihtelemään Selkämeren suloisissa maisemissa, samoilemaan sienten ja marjojen täyttämiin lähimetsiin, valokuvaamaan luonnon ihmeitä – saariston eläimiä, vuodenaikojen vaihteluja, usvaisia auringonnousuja, tähtitaivasta ja revontulia – sekä opettelemaan omavaraista elämää sulassa sovussa ympäristön kanssa.

Vain joitakin viikkoja maalle muuton jälkeen sain ensimmäisen kerran henkilökohtaisesti kokea, kuinka voimakkaasti ekologinen kriisi koskettaa myös meitä suomalaisia. Kaupungissa sen olemassaolo on vain liian helppo unohtaa.

Tulva Eurajoen Kuivalahdella helmikuussa 2020.
Kotikylän historian pahin tulva peitti takapihan ja vei laiturin mennessään helmikuussa 2020, vain puolisen vuotta maalle muuton jälkeen – kun olimme jo kokeneet paikkakunnan historian tuhoisimman myrskyn.

Myrsky- ja tulvatuhojen siistimisen, kasvimaiden kuokkimisen, pörriäisniittyjen perustamisen ja vieraslajitalkoiden lomassa huomasin toistuvasti pohtivani, kuinka voisin auttaa muita innostumaan kestävämmästä elämästä ja ymmärtämään sen tärkeyttä muutoin kuin aiheesta kirjoittamalla.

Halusin tietää, voisiko välittämäni viesti läpäistä suomalaisten suojamuurit paremmin, jos he pääsisivät kurkistamaan edes pintaraapaisulta siihen arkeen, joka teki minuun niin syvän vaikutuksen heti ensimmäisestä päivästä lähtien.

Revontulet Eurajoen Kuivalahdella lokakuussa 2019.
Joutsen uimassa usvaisena kesäkuun aamuna

Tuumasta toimeen: elämyksellinen visioni tuleville vuosille

Elämysten tuottaminen ei ole minulle aivan vierasta, olenhan järjestänyt suosittuja Vanhan Rauman kummituskierroksia menestyksellä vuodesta 2019 lähtien.

Monen hauskan sattuman kautta syntynyt ja kahdella kielellä julkaistun tietokirjankin poikinut kummituskierros on tuonut viihdyttävää vaihtelua toimittajan työhön, unohtamatta tietenkään erikoisia ja mieltä avartavia kokemuksia, joilta ei tositarinoihin perehtynyt kummitusopas voi välttyä.

Nyt opiskelen työn ohessa luontoalan ammattitutkintoa Eräkarkussa, josta valmistun erä- ja luonto-oppaaksi sekä luonto-ohjaajaksi vuoden 2023 aikana. Samaan aikaan suoritan omatoimisesti eri oppilaitosten mahdollistamia amk-, yo- ja maisteritason verkko-opintoja liittyen saaristo- ja rannikkomatkailuun, planetaariseen hyvinvointiin sekä luonnon monimuotoisuuteen.

Tämän kaiken tähtäimessä on luoda Rauman ja Eurajoen seudulle uusia luontoelämyksiä, jotka antavat tilaisuuden irrottautua arjesta ja auttavat samalla ymmärtämään, miksi ainutlaatuinen luontomme on säilyttämisen arvoinen – nyt ja tulevaisuudessa.

Pieniä virstanpylväitä ura- ja opinpoluiltani

Kurssit ja koulutukset

2023 | Satakunnan ammattikorkeakoulun avoin AMK: Luonnosta hyvinvointia ja palveluita – Green Care ja Blue Care

2023 | Jyväskylän yliopiston avoin yliopisto: Planetaarisen hyvinvoinnin opintokokonaisuus

2022–2023 | Skills4CMT: saaristo- ja rannikkomatkailun asiantuntijaopinnot

2022–2023 | Eräkarkku: erä- ja luonto-oppaan ammattitutkinto

2022 | Suomen melontakouluttajat ry: melontaohjaaja

2019 | Suomen Opasliitto ja Rauman kaupunki: auktorisoitu paikallisopas

2018 | Rauman kansalaisopisto ja Rauman kameraseura: Adobe Photoshop ja Adobe Lightroom -ohjelmien perusteet

2015 | Länsirannikon Koulutus Oy WinNova: valokuvauksen ja kuvankäsittelyn perusteet

2015 | Valmennusmajakka: Yrittäjäkoulutus

2009 | Satakunnan ammattikorkeakoulu: markkinoinnin tradenomi (AMK)

2007 | Pirkanmaan Taitokeskus / Matkailu-, ravintola- ja talousalan oppilaitos: matkailualan ammattitutkinto

2005 | Hervannan lukio: ylioppilas

Apurahat ja tunnustukset

2021 | Vuoden kulttuuriteko 2021 -palkinto: Vanhan Rauman kummituskierros

2021 | Suomen tiedetoimittajain liitto: apuraha journalistiseen työskentelyyn

2020 | Nestorisäätiö: apuraha journalistiseen työskentelyyn

2019 | Journalistisen kulttuurin edistämissäätiö JOKES: kurssistipendi

2019 | Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta TJNK: apuraha journalistiseen työskentelyyn

2019 | Journalistisen kulttuurin edistämissäätiö JOKES: apuraha journalistiseen työskentelyyn

Scroll to Top